ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


17/02/2017 16:10
Υπ. Δικαιοσύνης: Έμφαση στον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών ποινικού δικαίου και σωφρονιστικής πολιτικής


Η Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών σε όλους τους τομείς και ιδιαιτέρως, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στους τομείς του ποινικού δικαίου και της σωφρονιστικής πολιτικής, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου σε ομιλία του, σήμερα στην έναρξη του 2ο Παγκύπριου Συνεδρίου Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας, με θέμα «Ποινικές και Εγκληματολογικές Προκλήσεις - Αντιπαράθεση ή Διάλογος», το οποίο πραγματοποιείται στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2017, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τελεί υπό την αιγίδα του.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι έχει τεθεί ως εκ των υψηλοτέρων προτεραιοτήτων η ετοιμασία ολοκληρωμένης στρατηγικής και νομοθετικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στην εξυγίανση του δημόσιου βίου, την προστασία και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και προαγωγή της διαφάνειας, καθώς και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος, την πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς, την ποινική μεταχείριση με βάση τις σύγχρονες κατευθύνσεις και τάσεις, με την ταυτόχρονη χάραξη και εφαρμογή μιας αποτελεσματικής αντεγκληματικής πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτά, είπε ο κ. Υπουργός, το Υπουργείο προώθησε τη σύσταση ενός ανεξάρτητου Επιστημονικού Κέντρου Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, το οποίο άρχισε ήδη τη λειτουργία του. Το Κέντρο αποτελείται από έγκριτους ακαδημαϊκούς, με επιστημονική κατάρτιση και ερευνητική πείρα σχετική με τα ζητήματα που αφορούν στην εγκληματικότητα και την ποινική δικαιοσύνη, και έναν εκπρόσωπο της Αστυνομίας. Στόχος του είναι η διαμόρφωση και χάραξη μιας σφαιρικής, αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής πρόληψης και καταπολέμησης της εγκληματικότητας, βασισμένης σε επιστημονική γνώση και δεδομένα.

Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος με την επιβολή ποινών εναλλακτικών της φυλάκισης και μέτρων εναλλακτικής μεταχείρισης αδικοπραγούντων και επανένταξης των καταδικασθέντων στο κοινωνικό σύνολο, ανέφερε ο κ. Νικολάου, που αναφέρθηκε στη σύσταση Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εντός του 2014 και της οποίας προΐσταται ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από την τελική διαμόρφωσή του. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει ετοιμασθεί προσχέδιο νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, σκοπός του οποίου είναι η λήψη μέτρων για την πρόληψη, καταστολή και καταπολέμηση των αδικημάτων της βίας κατά των γυναικών, η προστασία και στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας, η δίωξη των δραστών και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.

Αναφερόμενος, επίσης, στα μέτρα που ενισχύουν τα νομικά εφόδια της Αστυνομίας για διερεύνηση των υποθέσεων, στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων για πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου και του κοινού εγκλήματος, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι ενισχύεται το οπλοστάσιο στα χέρια της Αστυνομίας με τον Νόμο 216(Ι)/2015, που ρυθμίζει τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου της καταγεγραμμένης επικοινωνίας και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας, βάσει δικαστικού διατάγματος, στις περιπτώσεις και υπό τους όρους που προβλέπονται στο Σύνταγμα..

Στα ίδια πλαίσια, επεσήμανε, το Υπουργείο έχει αποφασίσει τη λήψη δραστικών μέτρων, τα οποία θα λειτουργούν αποτρεπτικά και θα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τις διωκτικές Αρχές για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Τονίζοντας τη σημασία που έδωσε η Κυβέρνηση στο θέμα της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς, αναφέρθηκε στην κατάθεση, από μέρους του Υπουργείου, πακέτου νομοσχεδίων που περιέλαβαν τροποποίηση του Άρθρου 15 του Συντάγματος για να αρθεί η αντισυνταγματικότητα των νόμων, γνωστών ως «Πόθεν Έσχες», με παράλληλες τροποποιήσεις των τελευταίων για ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων.

Επιπρόσθετα, για διευκόλυνση της αποκάλυψης και δίωξης των πράξεων διαφθοράς, έχουμε προχωρήσει, είπε, στην ετοιμασία ενός νέου νομοθετήματος, που προνοεί συμπληρωματικά μέτρα προστασίας σε πρόσωπα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μέτρα επιείκειας για εκείνους που εμπλέκονται, αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις Αρχές για την πλήρη αποκάλυψη και δίωξη όλων των υπαιτίων πράξεων διαφθοράς. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το πακέτο έξι νομοσχεδίων που συζητούνται στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία..

Ταυτόχρονα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προωθείται υπό τον συντονισμό του Υπουργείου η ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που αφορά στην πρόληψη, στην εκπαίδευση, στην ευαισθητοποίηση, στο νομοθετικό εκσυγχρονισμό, στην καταστολή και στην παρακολούθηση των φαινομένων διαφθοράς στην κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, κατέληξε.

_____________

ΕΚ/ΜΛ/ΣΧ

Επιστροφή στην αρχή