ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


17/02/2017 16:02
Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου, με θέμα: «Εκπαίδευση και Καριέρα 2017». Η Έκθεση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός, το οποίο έχει πλέον μετατραπεί σε έναν επιτυχημένο θεσμό για τη χώρα μας, χάρη στην επιτυχημένη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εν λόγω Έκθεσης πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τρεις αξιόλογους και έμπειρους οργανισμούς: το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου. Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι η διοργάνωση αυτή θα επιτύχει και φέτος τους στόχους της και θα προσφέρει στους επισκέπτες αναβαθμισμένες υπηρεσίες με τον πιο άριστο τρόπο.

Ο κύριος στόχος της Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα 2017» είναι να καταστεί πύλη, μέσω της οποίας τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης και άλλοι φορείς επαγγελματικής κατάρτισης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, θα παρέχουν προς τους υποψήφιους φοιτητές, τους απόφοιτους ανώτερης εκπαίδευσης και σε άλλους ενδιαφερόμενους, αναβαθμισμένη και έγκυρη πληροφόρηση για τα προγράμματα σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης ή/και τα προγράμματα κατάρτισης που προσφέρουν.

Άλλος ένας πολύ σημαντικός στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της σχέσης που έχει η εκπαίδευση και κατάρτιση με την οικονομία. Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση του ατόμου σχετίζονται με την επαγγελματική του αποκατάσταση, την αύξηση των απολαβών του, την αύξηση της παραγωγικότητάς του και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2017» δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τύχουν συμβουλευτικής υποστήριξης για την πληθώρα επιλογών και ευκαιριών που έχουν για περαιτέρω ακαδημαϊκή και επαγγελματική ανέλιξη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων και της καταπολέμησης της ανεργίας. Η Έκθεση, μέσα από τη συμμετοχή φορέων που παρέχουν υπηρεσίες εξεύρεσης εργασίας και αρμόδιους φορείς για θέματα που αφορούν στις προοπτικές απασχόλησης, τόσο στον τόπο μας όσο και το εξωτερικό, στοχεύει στο να συμβάλει στην άμβλυνση του ευαίσθητου αυτού θέματος, που αποδεδειγμένα απασχολεί μαθητές, γονείς, νέους απόφοιτους και άλλα άτομα που αποζητούν επαγγελματική αποκατάσταση.

Η Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2017» δίνει επίσης τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για τη δυνατότητα χρηματοδότησης ή/και οικονομικής ενίσχυσης που προσφέρεται από την πολιτεία ή/ και από ιδιωτικούς φορείς, προωθώντας τον στόχο που έχει θέσει η πολιτεία, να γίνουν η ανώτερη εκπαίδευση και η κατάρτιση προσβάσιμες σε όλους. Επιπρόσθετα, στην Έκθεση παρουσιάζονται προϊόντα, που σχετίζονται με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, την τεχνολογία στην εκπαίδευση, αλλά και την τεχνολογία ευρύτερα, καθώς και άλλες υπηρεσίες που αφορούν στους νέους και τα ενδιαφέροντά τους. Τέλος, το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει παρουσιάσεις που θα γίνονται από τους συμμετέχοντες και να επιμορφωθεί σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, επαγγελματικής ανάπτυξης, ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, ευκαιριών εργοδότησης, και άλλων συναφών θεμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν ειπωθεί, είμαι βέβαιη ότι όλοι οι επισκέπτες της Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα 2017», (μαθητές, γονείς, φοιτητές, απόφοιτοι, επαγγελματίες, ειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό) θα αποκομίσουν πολλά οφέλη, τα οποία θα συμβάλουν τα μέγιστα στο να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για την ακαδημαϊκή ή και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Κλείνοντας, τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρας Κώστας Καδής, ο οποίος δεν βρίσκεται απόψε εδώ λόγω ειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων στο εξωτερικό, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς όλους τους συνδιοργάνωνες (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου), γιατί με την πολύτιμη βοήθειά τους και την ενεργό εμπλοκή τους συνέβαλαν και φέτος στην υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα ολοκληρωθεί με κάθε επιτυχία.

Επιπρόσθετα, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους τους οργανισμούς (πρεσβείες, πανεπιστήμια, σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχολές κατάρτισης και άλλους), τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, που επέλεξαν να συμμετάσχουν στη φετινή έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2017», δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για την εκπαίδευση και την κατάρτιση που προσφέρουν δεκαεπτά διαφορετικές χώρες του κόσμου: Κύπρος, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστραλία, Δανία, Τσεχία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σουηδία, Φιλανδία και Βουλγαρία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προς το Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχει στην Έκθεση συντονίζοντας τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και την Ελληνική Τράπεζα που και φέτος χορηγεί αυτή τη σπουδαία διοργάνωση. Τέλος, θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσουμε τα παιδιά του Κλιμακίου Ξύλινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και τους καθηγητές τους, για το υπέροχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσουν στην αποψινή τελετή.

----------------------------

ΜΠ/ΜΚΑ/ΕΙ

Επιστροφή στην αρχή