Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Ανακοινώσεις


Βελτιστοποίηση της Λειτουργίας των Διυλιστηρίων Νερού στην Κύπρο


Τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) με το Environmental Protection Agency (EPA) της Αμερικής, με θέμα την «Βελτιστοποίηση της Λειτουργίας των Διυλιστηρίων Νερού στην Κύπρο», παρουσίασε ομάδα ειδικών από το EPA, σε απευθείας σύνδεση από την Αμερική, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΑΥ στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Η συνεργασία αυτή έγινε στα πλαίσια του US Embassy Science Fellow Program στο οποίο η κυβέρνηση της Αμερικής χρηματοδοτεί την εργασία ενός ειδικού από τις ΗΠΑ που σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της χώρας, εργάζεται για την επίλυση κάποιου συγκεκριμένου προβλήματος.

Η πρακτική που συνήθως ακολουθείται είναι η επίσκεψη ενός ειδικού, με μέγιστη διάρκεια επίσκεψης τις 90 ημέρες. Λόγω της πανδημίας η πρακτική αυτή δεν μπορούσε να ακολουθηθεί, έτσι αποφασίστηκε όπως η συνεργασία γίνει εξ αποστάσεως. Ένεκα της επιλογής αυτής, το EPA διάθεσε για το σκοπό της εργασίας αυτής ομάδα ειδικών η οποία εργάστηκε για περίοδο ενός περίπου έτους και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της συνεργασίας ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ, η συνεργασία αυτή έδειξε ότι όχι μόνο η πανδημία δεν στάθηκε εμπόδιο αλλά έδωσε την ευκαιρία για μια ευρύτερη συνεργασία με άριστα αποτελέσματα.

Ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρέτισε την πρωτοβουλία και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της συνεργασίας.

Κλείνοντας τη συνάντηση η Διευθύντρια του ΤΑΥ κα Παναγιώτα Χατζηγεωργίου τόνισε ότι η συνεργασία αυτή ήταν εξαιρετικής σημασίας για το ΤΑΥ και πρότεινε τη συνέχιση και θεσμοθέτηση της μέσω ενός Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΤΑΥ και EPA, ιδέα που χαιρετίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους.Back To Top