ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


03/01/2018 16:03
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία


Η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία εκπληρώνει έναν από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεων της με τις χώρες του Κόλπου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επίσημη επίσκεψη του στη χώρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Ριάντ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως λέχθηκε και κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας το 1960.

Μια επίσκεψη που εκπληρώνει ένα στόχο της εξωτερικής μας πολιτικής που σε συνέχεια του ανοίγματος διπλωματικής αποστολής στο Ριάντ αλλά και διαπίστευσης Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο, πλέον οι σχέσεις μας μπαίνουν σε ένα νέο επίπεδο και αφορά έναν από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής, το να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και με τις χώρες του Κόλπου».

Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε σημαντικές τις Συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών προνοεί την ύπαρξη διαβουλεύσεων δύο φορές ετησίως για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Πρόσθεσε ότι «στα θέματα Ενέργειας υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Σαουδικής Αραβίας και αυτή η επίσκεψη αποτελεί την απαρχή μιας νέας περιόδου στις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία που ελπίζουμε σύντομα να ανοίξει και διπλωματική αποστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είχε κατά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις ήταν οι διμερείς μας σχέσεις και η επιθυμία που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο για ενίσχυση των σχέσεων αυτών, διότι όλα αυτά τα χρόνια στην ουσία δεν υπήρξαν εκείνα τα βήματα που μπορούσαν να υπάρξουν, άρα υπάρχει έδαφος για ενίσχυση των πολιτικών μας σχέσεων.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα Ενέργειας, καθώς και θέματα αερομεταφορών, όπου αναμένεται σύντομα να υπάρξει υπογραφή και νέας συμφωνίας.

Συζητήθηκαν ακόμα θέματα ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι περιφερειακές σχέσεις, το πώς εξελίσσονται τα δεδομένα στην περιοχή μας, κάτι που επηρεάζει και την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Σαουδική Αραβία, και φυσικά οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας, των χωρών του Κόλπου γενικότερα, αφού υπήρξε και συνάντηση με τον ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής, κάτι για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και έχει τη βούληση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».
______________

ΡΜ/ΜΛ/ΣΧ

Επιστροφή στην αρχή