ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


19/06/2017 19:44
Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 στο Λουξεμβούργο. Η αξιολόγηση της εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, η συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ και το μεταναστευτικό ήταν τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τα σχόλια της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ κ. Rose Gottemoeller για την ανάγκη συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ. Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών, τονίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιείται στη βάση των γνωστών αρχών και παραμέτρων, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ και όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας. Επεσήμανε ότι το Επίπεδο Φιλοδοξίας της Παγκόσμιας Στρατηγικής ΕΕ προϋποθέτει τη διατήρηση αυτόνομων μηχανισμών ανάλυσης και αντιμετώπισης των απειλών ασφαλείας, προς όφελος της ΕΕ και των πολιτών της.

Στο πλαίσιο συζήτησης για το μεταναστευτικό, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Ιταλία που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, τόνισε δε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους. Επεσήμανε ότι η προσοχή μας στρέφεται στις μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τις ροές από τον ανατολικό δρόμο. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για αριθμό μεταναστών που αφίχθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο από τα νότια τουρκικά παράλια. Ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου έχει μειωθεί αλλά επεσήμανε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για νέα αύξηση.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η κατάσταση στο Ιράκ. Σε γεύμα εργασίας οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου.

Στο περιθώριο εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του κ. Boris Johnson, και τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της Διάσκεψης στο Crans Montana της Ελβετίας.

Αύριο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22 – 23 Ιουνίου, καθώς και το 18μηνο πρόγραμμα του Συμβουλίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει συνάντηση των «27», όπου θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με το Brexit και συγκεκριμένα η διαδικασία επιλογής των νέων εδρών για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

____________

ΜΛ/ΣΧ

Επιστροφή στην αρχή