ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


14/09/2017 18:05
Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην τελετή βράβευσης διακριθέντων μαθητών σε παγκύπριους διαγωνισμούς Πληροφορικής


Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή βράβευσης μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων που με τη συμμετοχή και τις διακρίσεις τους ξεχώρισαν στον 7ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Πληροφορικής (BEBRAS) και στον 25ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ).

Πρόκειται για δύο αξιόλογες διοργανώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τον Σύνδεσμο Καθηγητών Πληροφορικής ΟΕΛΜΕΚ.

Η Πληροφορική έχει διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στον τομέα της μάθησης και της πληροφόρησης και έχει συμβάλει όσο κανένας άλλος στη διακίνηση ιδεών, γνώσεων και εμπειριών, σε ταχύτητες και χρόνο που πριν από μερικά χρόνια θα ήταν πέρα από κάθε ανθρώπινη φαντασία. Έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στον κόσμο και έχει προσφέρει ασύλληπτες δυνατότητες σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου. Κοινωνίες που διαχειρίστηκαν σωστά την πρόκληση του νέου αυτού τομέα, προχώρησαν, προόδευσαν και σήμερα ευημερούν.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, κατανοώντας την αναγκαιότητα του ηλεκτρονικού γραμματισμού των μαθητών μας, δίνει μεγάλη σημασία στη διδασκαλία της Πληροφορικής, στην εκμάθηση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και στην ενίσχυση των σχολικών μας μονάδων με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μάλιστα στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας Ψηφιακών Θέσεων Εργασίας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία αποφάσισε και εισήγαγε την πιστοποίηση European Computer Driving License (ECDL) δωρεάν και σε προαιρετική βάση για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων ιδίου τύπου. Η σημαντική αυτή καινοτομία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα αναβαθμίζει σε σημαντικό βαθμό την παρεχόμενη εκπαίδευση στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να πιστοποιήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσα από την αναγνώριση που προσφέρει η διεθνούς κύρους πιστοποίηση του ECDL, απαλλάσσοντας τους από τον κόπο και το κόστος των φροντιστηρίων.

Φίλες και φίλοι,

Αναγνωρίζουμε ότι μέσω της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου της Πληροφορικής και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, οι μαθητές μας εφοδιάζονται με απαραίτητες και σημαντικές γνώσεις γύρω από τον τομέα αυτό, ώστε παράλληλα να γνωρίζουν τις δυνατότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και να ενημερώνονται για τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που τους προσφέρει. Προς αυτή την κατεύθυνση διαμορφώθηκαν και νέα αναλυτικά προγράμματα με σύγχρονα εργαλεία.

Αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του συγκεκριμένου μαθήματος και στην αναβάθμιση των επιπέδων του έχουν να διαδραματίσουν και οι καθηγητές Πληροφορικής, οι οποίοι με την επιστημονική και παιδαγωγική τους κατάρτιση καλούνται να διαμορφώσουν το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των μαθητών τους για τη νέα αυτή Επιστήμη. Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και οι πρωτοβουλίες για διοργανώσεις και συμμετοχές μαθητών μας σε Παγκύπριους και Διεθνείς Διαγωνισμούς, γιατί αποτελούν μια ωφέλιμη εμπειρία μέσα από την οποία τα παιδιά καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους και παράλληλα τη λογική και αναλυτική τους σκέψη καθώς και τις ικανότητές τους για επίλυση σύνθετων προβλημάτων.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής και τον Σύνδεσμο Καθηγητών Πληροφορικής ΟΕΛΜΕΚ για τη στενή συνεργασία που ανέπτυξαν με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τόσο για την ομαλή διεκπεραίωση των Διαγωνισμών όσο και για την άρτια διοργάνωση της σημερινής τελετής βράβευσης των μαθητών μας. Συγχαίρω επίσης τη CYTA και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για τη συνεχή και σταθερή στήριξη που προσφέρουν στους διοργανωτές. Τέλος, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια απευθύνω σε όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στους συγκεκριμένους Διαγωνισμούς και ιδιαιτέρως στα παιδιά που διακρίθηκαν, κάποια εκ των οποίων μάλιστα εκπροσώπησαν την Κύπρο μας σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Πληροφορικής, κάνοντάς μας με τις επιδόσεις τους πολύ υπερήφανους.
_____________
ΕΓ

Επιστροφή στην αρχή