ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


19/06/2017 20:02
Χαιρετισμός Υπ. Παιδείας στην ολοκλήρωση του Προγράμματος «Σχολείο - Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»


Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Προγράμματος «Σχολείο – Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης βραβεύονται επίσης μαθητές Β’ Λυκείου Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων, οι οποίοι διακρίθηκαν με τη συμμετοχή τους στον 1ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Συγγραφής Ευρωπαϊκού Μαθητικού Δοκιμίου.

Το Πρόγραμμα «Σχολείο – Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» διοργανώνεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να προωθήσει την ιδέα της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κυρίως στους νέους, παρέχοντας τούς σημαντικές πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές από δεκατέσσερις σχολικές μονάδες παγκύπριως, έλαβαν μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα και ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του με ζήλο, αφοσίωση και ενθουσιασμό. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το εύρος και την υψηλή ποιότητα των εργασιών που έχουν παρουσιάσει, στις οποίες περιλαμβάνονται δραστηριότητες και συνεργασίες που αναπτύχθηκαν και με την ευρύτερη τοπική κοινότητα.

Παράλληλα, η διοργάνωση Διαγωνισμού Συγγραφής Ευρωπαϊκού Μαθητικού Δοκιμίου, έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να μελετήσουν, να ερευνήσουν, να προβληματιστούν και να καταγράψουν τεκμηριωμένες απόψεις, που σχετίζονται με τον ρόλο του ενεργού πολίτη στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ενωμένης Ευρώπης.

Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές που έλαβαν μέρος στις δύο αυτές δράσεις, πέραν από τις πολύτιμες εμπειρίες που έχουν ήδη αποκομίσει, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με αποστολές σε σύνοδο της Ευρωβουλής των Νέων, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Φίλες και φίλοι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καλείται να βαδίσει τον δρόμο της ειρηνικής ζωής και της προόδου, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναδείξει έμπρακτα τις διαχρονικές οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού και του κράτους δικαίου, που πρεσβεύει ο πολιτισμός της.

Συνεπώς, η δημιουργία ενεργών, δημοκρατικά σκεπτόμενων, συνειδητοποιημένων πολιτών, που θα νοιάζονται για το κοινό καλό, που θα έχουν λόγο, άποψη και ευαισθησίες, τις οποίες θα εκφράζουν δυναμικά και δημοκρατικά, καθίσταται επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας για τη δημιουργική συμμετοχή τους και στις δύο αυτές διοργανώσεις. Τα θερμά μου συγχαρητήρια απευθύνω ιδιαιτέρως σε όλα τα παιδιά που βραβεύονται σήμερα, στις Κριτικές Επιτροπές όπως επίσης και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την ομαλή διεκπεραίωση των πρωτοβουλιών αυτών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον επικεφαλής και το προσωπικό του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τόσο για τη διαχρονική συνεργασία που αναπτύσσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και για την καθοριστική συμβολή του στην πληροφόρηση του κοινού γύρω από τις πολλές ευκαιρίες και τις ποικίλες προοπτικές που προσφέρονται χάρη στην ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

___________

ΜΛ/ΣΧ

Επιστροφή στην αρχή