ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


14/09/2017 16:07
Υπουργός Δικαιοσύνης: Οι οδηγοί να επιδεικνύουν περισσότερο σεβασμό και ευαισθησία σε κάθε χρήστη του οδικού δικτύου


Κληθείς, σήμερα, να σχολιάσει τις δηλώσεις μελών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους κυπριακούς δρόμους για τους ποδηλάτες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε τον συγκλονισμό του για τον τραγικό θάνατο του 13χρονου ποδηλάτη χθες, σε κοινότητα της Λευκωσίας, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους οδηγούς να επιδεικνύουν περισσότερο σεβασμό και ευαισθησία σε κάθε χρήστη του οδικού δικτύου, είτε είναι πεζοί, είτε ποδηλάτες, είτε μοτοποδηλάτες.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι δεν επιδεικνύεται η απαιτούμενη προσοχή από τους Κύπριους οδηγούς προς τους χρήστες ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων, όπως διαφάνηκε από έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα, για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όσον αφορά στη συμπεριφορά των οδηγών στην Κύπρο.

Και πρόσθεσε: «Κατά τη συνάντηση την οποία είχαμε μαζί με τον Πρόεδρο της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, συζητήσαμε το γενικότερο πρόβλημα το οποίο υπάρχει και πράγματι ήταν κοινή διαπίστωση ότι δυστυχώς, ο οδηγός στην Κύπρο δεν επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους ποδηλάτες αλλά και σε πρόσωπα που οδηγούν μοτοποδήλατα. Το πρόβλημα αυτό είναι γενικότερο και δεν μπορεί η Αστυνομία από μόνη της να το αντιμετωπίσει, καθώς σχετίζεται με την οδική συνείδηση, την οποία πρέπει να επιδεικνύει ο κάθε οδηγός. Είχαμε επισημάνει στον κ. Αποστόλου ότι θα γίνει προσπάθεια διερεύνησης και αυτό γίνεται. Μέσα από την έρευνα φάνηκε ξεκάθαρα το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, δηλαδή ότι δεν επιδεικνύεται ο αναγκαίος σεβασμός σε αυτού του είδους της κατηγορίες των προσώπων που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο».

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να σταλούν τα αναγκαία μηνύματα προς τους Κύπριους οδηγούς για να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό. Μέσα από αυτή την έρευνα, που διεξήχθηκε για σκοπούς καταρτισμού της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για την οδική ασφάλεια, προκύπτουν τα μηνύματα τα οποία θα πρέπει να προωθήσουμε μέσω του διαδικτύου και της αξιοποίησης άλλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, απευθυνόμενοι προς τον κάθε οδηγό, διευκρίνισε: «Είναι ένα θέμα για το οποίο θέλω να ελπίζω ότι τους προσεχείς δύο μήνες θα υποβληθεί πρόταση, ώστε να γίνει ειδική εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από τα θέματα αυτά», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι τα οποιαδήποτε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο και αν θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες λωρίδες για ποδηλάτες ή αν έχουν να κάμουν με θέματα που αφορούν τον φωτισμό, είναι ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν στο γενικότερο πλαίσιο που αφορά την χρήση του οδικού δικτύου και το οποίο δεν μπορεί από μόνη της η Αστυνομία να επιλύσει.

_______________

ΕΚ/ΜΛ/ΕΓ

Επιστροφή στην αρχή