ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


04/10/2017 10:10
Το ΓΤΠ συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2017


Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2017 με φωτογραφική έκθεση που φέρει ως θέμα: «Παγκόσμια κληρονομία της Κύπρου: Ιστορία, μύθος και θρησκεία».

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2017 με θέμα: «Τοπίο: Η Πολιτιστική Κληρονομιά γύρω μας» θα πραγματοποιηθούν από την 1η μέχρι την 16η Οκτωβρίου, με πάνω από 40 εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017, στις 7 μ.μ.

Η Κύπρος, από το 1995, συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς. Πρόκειται για έναν θεσμό που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του. Κατά τις ημέρες αυτές ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί όπου η πρόσβαση δεν είναι πάντοτε κατορθωτή.

Παράλληλα, τις ίδιες μέρες διοργανώνεται πληθώρα άλλων εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στόχο την επαφή του κόσμου με την παράδοση.

Στην Κύπρο, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, που είναι ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το Τμήμα προεδρεύει Ειδικής Επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Κύπρου), που απαρτίζεται από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η οποία το συμβουλεύει και παρέχει τις απόψεις της για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια την Ημερών αυτών.

Το ημερολόγιο εκδηλώσεων στον σύνδεσμο: http://www.moi.gov.cy/moi/tph/tph.nsf/All/EAFDF537B9CE41DCC2258128002EBE69/$file/Αναλυτικό%20Πρόγραμμα.pdf προσφέρει ενημέρωση και πληροφορίες για τις δράσεις και δραστηριότητες «Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2017».
________________
ΜΛ

Επιστροφή στην αρχή