ΑΡΧΕΙΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - Αρχείο ΤύπουΟ Τύπος, κατά γενική ομολογία, αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους ερευνητές. Αν ληφθεί υπόψη ότι τις τελευταίες δυο δεκαετίες του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερη εκδοτική δραστηριότητα στην Κύπρο, τότε η σημασία του Τύπου είναι μοναδική.

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών διαθέτει ψηφιοποιημένο αρχείο εφημερίδων το οποίο είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό τόσο από το κτήριο του ΓΤΠ στη Λευκωσία όσο και από το Κέντρο Μελετών Λεμεσού.

Το ψηφιοποιημένο αρχείο εφημερίδων είναι καταχωρημένο σε διακομιστή στον οποίο έχουν πρόσβαση αρκετοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ο διακομιστής είναι εφοδιασμένος με τελευταίας τεχνολογίας λογισμικό πρόγραμμα μηχανισμού αναζήτησης λέξεων στην ελληνική γλώσσα (δημοτική, καθαρεύουσα και αρχαΐζουσα). Έτσι ο επισκέπτης μπορεί εύκολα και γρήγορα να κάνει την έρευνα του στο ψηφιοποιημένο αρχείο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με τη χρονική περίοδο του ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού να αρχίζει το 1878 και να ξεπερνά τον ένα αιώνα και με το σύνολο των σελίδων να προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να διεξάγει έρευνα σε ένα πραγματικά πλούσιο αρχείο. Πολιτικές εφημερίδες με τίτλους άγνωστους για τους περισσότερους (Ελευθερία, Αιών, Χρόνος, Πατρίς) ως και με τίτλους εμφανώς καθαρευουσιάνικους (Σάλπιγξ, Φύλαξ), σατιρικές (Γέλιο), συνδικαλιστικές (Εργάτης) και αθλητικές εφημερίδες (Φίλαθλος, Αθλητική Ηχώ), καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία πέραν της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει και κατάλογο με όλες τις ψηφιοποιημένες εφημερίδες και την ακριβή χρονική περίοδο που καλύπτει η καθεμιά.


Κέντρο Μελετών Λεμεσού

Η συνεργασία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με τον Δήμο Λεμεσού και ειδικότερα με το Ίδρυμα του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, ανοίγει νέους ορίζοντες για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας στην οποία ειδικεύεται το Αρχείο, το Μουσείο και το Κέντρο Μελετών από τότε που δημιουργήθηκε, μετά από μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού. Η συνεργασία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα καλό παράδειγμα διάχυσης της πληροφορίας ώστε, κάνοντάς την προσιτή σε όλους, να ενισχύεται η κοινωνία της γνώσης.

Στο Κέντρο Μελετών στη Λεμεσό, οι επιστήμονες, οι μελετητές, οι δημοσιογράφοι, οι φοιτητές (του ΤΕΠΑΚ και άλλων πανεπιστημίων) καθώς και οι μαθητές, αλλά και το πλατύ κοινό, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο υλικό του ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας αρχείου εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.


Στοιχεία επικοινωνίας:

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / Αρχείο Εφημερίδων: τηλ. 22801228, email: vconstantinou@pio.moi.gov.cy
Κέντρο Μελετών Λεμεσού: τηλ. 25 763755, email: ssotiriou@limassolarchive.com

Σχετικά Αρχεία:

 ΤΕΛΗ ΧΡΕΩΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΑΡΧΕΙΟ ΤΥΠΟΥ.pdf
Το αρχείο χρειάζεται Acrobat PDF για να ανοίξει (Μέγεθος: 80,94Kb)
Επιστροφή στην αρχή